Gratis e-kurs om dampsperre

Gratis e-kurs for abonnenter på Byggforskserien


Må man bruke dampsperre? Spørsmålet dukker ofte opp både i forbindelse med nybygging og rehabilitering, og gjelder for konstruksjoner av både mur- og betong og tre.

Vi vet at tre av fire byggskader skyldes fukt på avveie. I mange av tilfellene er fuktkilden inne i huset, gjerne i form av vanndamp i romluften. Utfordringen er at skader ofte ikke gir seg til kjenne før det har gått flere år, lenge etter at feilen er utført. Da kan det være greit å vite litt om hvordan man forebygger slike skader.

"Pustende" hus, dampbrems og "smart" dampsperre er begreper som har vært mye brukt i flere år, men mange vet ikke hva de egentlig innebærer. Manglende kunnskap hos både huseiere og håndverkere har ført til kostbare fuktskader.

Det finnes flere ulike produkter av alle materialene som normalt inngår i vanlige ytterkonstruksjoner; dampsperre, isolasjon, vindsperre, kledning og vinduer. Vi vet også at det finnes produkter på markedet som er fullt lovlige å selge, men som er uegnet i bruk. Hvordan kan man være sikker på at produktene man bruker er egnet?

Dampsperre eller ei? E-kurs med Trond Bøhlerengen
For noen år siden arrangerte SINTEF både fysiske fagtreff og minikurs med dampsperre som tema. Disse kursene var veldig populære, og i 2018 ble kurset spilt inn digitalt med Trond Bøhlerengen, seniorrådgiver i SINTEF.
 
Nå kan abonnenter på Byggforskserien få gratis tilgang til dette e-kurset.
Du må ha en registrert bruker og være innlogget for å se kurset.

Kurset består av 5 moduler:
• Dampsperre i norske bygninger
• Forutsetninger
• Krav
• Vanndamptransport
• Dampsperre ved nybygging og etterisolering
 

Klikk her og ta e-kurset Dampsperre eller ei?

 
 
 
dampsperre 
 
Prinsipiell oppbygning av yttervegg med innvendig vertikal påfôring og inntrukket dampsperre. I tillegg må veggen beskyttes utvendig med en kledning som fungerer som regnskjerm. Utvendig kledning kan være av ulike materialer som tre, metall, stein og kompositt. I de aller fleste tilfeller må utvendig kledning bygges opp med lufting mellom vindsperra og valgt materiale. Ill.: SINTEF